Binlerce yıl önce Anadolu’da kurulan Hititler Hakkında Detaylı bilgi verir misiniz?

Raporla
Soru

Lütfen bu sorunun neden rapor edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Raporla
İptal etmek

Merhabalar. Hititler hakkında bir ödevim var, bana Hititler hakkında detaylı bilgi verir misiniz?

Cevap ( 1 )

    0
    2023-02-23T01:02:30+03:00

    Lütfen bu cevabın neden rapor edilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Raporla
    İptal etmek
    Bu cevap düzenlendi.

    3.800 yıl önce Anadolu’da gizemli bir medeniyet bir Tunç Çağı İmparatorluğu kurdu. Görkemli şehirler inşa etti hukuk sistemi geliştirdi tarihin ilk arşivlerini tuttu ve ilk yazılı antlaşmayı imzaladı fakat gerisinde binlerce Kil tablet bırakarak 3000 yıl önce gizemli bir şekilde sırra kadem bastı..

    Peki ama bir Tunç Çağo toplumu görkemli bir imparatorluğa nasıl dönüştü ve gizemli yok oluşunun gerçek hikayesi ne? Hititler hangi sırlara saklıyor?

    Eylül 1834 Çorum Boğazkale’de Fransız Seyyah Charles Texier 2 yıl süren küçük asya gezisinde tesadüfen antik bir şehrin kalıntılarını keşfeder. Texier bu yerin Herodot’un bahsettiği Pteria olduğunu düşünür ve tüm dünyaya böyle duyurur. Ancak yarım asır içinde  Texier’in takipçileri buranın çok daha büyük bir medeniyetin başkenti olduğunu fark eder mi

    Profesör Hikmet Kırık 30 yıldır toplumu ve tarihi inceliyor ve şimdi gizemli Hititlerin sırlarını çözmek istiyor.

    3800 yıl önce Hititler bu topraklarda Anadolu’nun ilk İmparatorluğunu kurdular ve çağının ötesinde teknoloji ve medeniyet seviyesine ulaştılar fakat 450 yıl süren hükümranlıkların ardından tıpkı kuruluşlarında olduğu gibi bir anda tarih sahnesinden silindiler!”

    Peki Hititler gerçekte kimdir? tunç çağında böyle bir İmparatorluğu nasıl kurabildiler ve neden gizemli bir şekilde yok oldular? Tüm bunların cevabı bu topraklarda Anadolu’nun Kadim tarihinde saklı…

    Anadolu bereketli hilalin kavşak noktası yerleşik hayatın tapınakların ve yazının doğduğu topraklar. İ nsanlık tarihinin en büyük dönüm noktalarının birçoğu bu kadim yarımadada yaşandı. Fakat bu topraklarda çok daha fazlası var, tarihin en gizemli imparatorluklarından biri!

    Yusuf Kıraç Anadolu Medeniyetler Müzesi Müdürü:

    Anadolu Medeniyetler Müzesi Paleolitik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar tüm medeniyetlerin sergilendiği bir müzedir ve Anadolu’daki tüm uygarlıklardan eserler geliyor. Ama en yoğun gelen uygarlık Hitit medeniyeti eserlerinden geliyor. Hititler Anadolu’daki yaşayan ilk halk değil elbette! Çünkü Paleolitik Dönemden bu yana Anadolu’da yaşayan halklar vardı. Ama kendi yazılarıyla kendi kültürleri ile bin tanrılı halk olarak Hititler Anadolu’daki ilk uygarlık ilk imparatorluktu.

    Üstelik tun çağında!

    Tunç Çağı 5000 yıl önce Tunç metalinin kullanılması ile başlayan ve milattan önce binli yıllarda demirin kullanımına dek süren dönemdir. İnsanlığın metal ham madde ve alet kullanımında bakırdan sonraki ikinci evredir.

    Hikmet Kırık

    Bu dönemin en teknolojik aletleri tekerlek çanak çömlek ve tunçtan eşyalardı. Fakat bu çağın hemen başlarında tarihinin akışını değiştirecek bir şey icat edildi; yazı!

    Sümerler 5500 yıl önce Çivi yazısını geliştirdi ve kültürlerini kayda aldı bu yüzden ilk medeniyet olarak kabul edildi. Yazıyı kullanan halkların hepsi tunç çağında Mezopotamya’da kendi medeniyetlerini kurdular. Biri hariç!

    Hititler Fırat Dicle arasında doğmadı doğrudan İç Anadolu’da doğdu ve diğer uygarlıklardan farklı olarak halkı Sâmi ya da Arap kökenli değildi. Peki bu gizemli halk kimdi?  Bu sorunun cevabı Akad tabletlerinde Yatıyor olabilir…

    Prof. Dr. Tayfun Yıldırım (Alacahöyük Ören Yeri Kazı Başkanı): Akad Devletinin Kralı Naramsin’in belgeleri bize şunu söylüyor; 17 ayrı krallığa karşı savaştım, diyor. Bunların içerisinde iki isim bizim için son derece önemlidir. Bunlardan bir tanesi Hatti Kralı Pamba! Bu Hattiler kimdir? Haddiler Anadolu’nun gerçek yerli halkıydı o dönemde. Bundan sonra bu ismi de bir sıkça rastlayacağız. Asur Ticaret kolonileri çağında Hattice isimler karşımıza gelecek hemen sonrasında ki dönemde de bu topraklar Hatti  ülkesi olarak isimlendirilecek.

    Fakat haddi ya da keta ismi ilk kez bu tabletlerde geçmiyordu. Neredeyse bunlarla yaşıt bir kitabın satırlarında da yazıyordu: Eski Ahit;

    Prof. Dr. Gary Beckman (Hititolog-Mıchıgan Üniversitesi): Torah’ta (Tevrat tefsiri) Het oğulları ya da Hiti adında bir halktan söz edilir. Tevrata göre bu insanlar Anadolu’da yaşamıyordu. Bugün İsrail’in kurulu olduğu topraklarda yaşıyorlardı. Onlar Filistin’deki Kenan ülkesinde yaşayan tıpkı Kenanlılar ve Hivitler gibi ayrı bir gruptu. O zamanlarda Anadolu’da yaşayan Hititlere dair kimsenin bir fikri yoktu.

    Eski Ahit’in yani Tevrat’ın yaratılış kitabı 23. bölüm 7. babında ilginç bir ifade var:

    12İbrahim ülke halkının önünde eğildi. 13Herkesin duyacağı biçimde Efron’a, “Lütfen beni dinle” dedi…

     

    Burada açıkça Hitit ifadesi geçiyor ve Tevrat’ın diğer bölümlerinde Hitit ve Heta isimleri 48 kez tekrarlanıyor. Burada ilginç bir detay daha var! Tevrat Hz. İbrahim’in Hititlerle çağdaş olduğunu anlatıyor. Şaşırtıcı şekilde antropolojik çalışmalarda Hz. İbrahim’in milattan önce 2300’lerde yaşadığını tahmin ediyor. Tam da Akad tabletlerinin Hattilerden söz ettiği tarihte! Yani 4000 yıl önce Anadolu’da Hz. İbrahim’in konuştuğu Asurlarla ticaret yapan ve Mezopotamyalı olmayan bir halk vardı.

    Daha fazlası için;

    Tebrikler! Şimdiye kadar en iyi cevap

Yanıt ver

Seç

Buradan video kaynağını seçin.

Buraya video id'sini koyun: https://www.youtube.com/watch?v=sdUUx5FdySs Örneğin: 'sdUUx5FdySs'.

Doğrulama Kodu Doğrulama Kodu'nu güncellemek için resme tıklayın.

Anonim cevaplar